Barack Obama intog Vita huset med nationens förhoppningar på sina axlar.
Han valdes på löften om förändring och hopp, ropandes att allt är möjligt – Yes we can!
I januari är det dags att flytta ut, efter åtta år som president. Vilket arv lämnar Obama efter sig? Här är några av hans största framgångar – och misslyckanden – som president.
Text: JOHAN FURUSJÖ
Följ på Twitter Mejla skribenten
1. Han fick igenom Obamacare
Demokraterna har försökt genomföra en stor sjukvårdsreform ända sedan Bill Clinton blev president 1993. Obama lyckades faktiskt. 2010 blev Obamacare, som gör det lättare och billigare för många amerikaner att skaffa sjukförsäkring, verklighet – vilket har gjort att 11 miljoner fler har försäkrats. Trots att Obamacare blev en ganska urvattnad kompromiss är det den största förändringen av sjukvårdssystemet i USA sedan 1960-talet.
2. Red ut finanskrisen
När Obama tillträdde var USA skakat av den värsta finanskrisen sedan 1930-talet. Men tack vare enorma stimulanspaket lyckades USA ta sig igenom krisen utan att den ledde till en depression – och utan att landets bilindustri gick under.
3. Vann Nobelpriset
Obama hade inte ens hunnit vara president i ett år när han utsågs till vinnare av Nobels fredspris 2009. I praktiken fick han priset för att han inte var George W Bush, men ändå – en rejäl fjäder i hatten.
4. Satte bankerna i koppel
Efter finanskraschen 2008 ville Obama hindra bankerna från att än en gång sätta USA:s och världens ekonomi i gungning. 2010 lyckade hans administration driva igenom en reglering av bankerna (Dodd-Frank-reformen) för att minska riskerna.
5. Eliminerade Usama bin Ladin
Den 1 maj 2011 äntrade president Obama podiet till smattrande kamerablixtar: ”I kväll kan jag berätta för det amerikanska folket – och världen – att USA har genomfört en operation som dödade Usama bin Ladin”.
Tio år efter 11 september-attackerna var al-Qaidaledaren oskadliggjord. Bilden på Obama, Clinton och andra regeringstoppar från ”The Situation Room” under stormningen av Bin Ladins hus lär gå till historien.
TV: Se Obamas presskonferens
6. Stoppade kalla kriget med Kuba
I ett historiskt avtal återupprättade Obama de diplomatiska relationerna med Kuba och öppnade en ambassad i den kommunistiska diktaturen. Det kalla kriget mellan länderna avslutades – efter 54 års ickeförbindelser. Obama besökte i mars 2016 ön som första amerikanska president sedan 1928, och möttes av jublande kubaner.
7. Historiskt avtal med Iran
Efter åratal av sanktioner för att hindra diktaturen Iran från att skaffa kärnvapen skrev USA och fyra andra stormakter under ett historiskt kärnavtal med landet 2015. ”Med avtalet är alla vägar till kärnvapen avskurna för Iran”, sa Barack Obama när det tillkännagavs.
1. Lyckades inte förändra Washington
En bärande del i Obamas kampanj var att klimatet i Washington DC skulle förändras. Låsningarna mellan republikaner och demokrater i kongressen skulle minska. Partimotsättningar skulle läggas åt sidan och förnuftet råda.
I stället blev det tvärtom. Republikanerna har gått åt höger och demokraterna åt vänster. USA är mer polariserat än på väldigt länge, och det är i stort sett omöjligt för ledamöterna i kongressen att rösta emot det egna partiets linje.
2. Guantanamo är fortfarande i drift
Redan första dagen som president, i januari 2009, skrev Barack Obama under ordern: terroristfängelset på flottbasen Guantanamo på Kuba skulle stängas inom ett år. Snart åtta år senare är det fortfarande i drift med ett 50-tal fångar kvar, eftersom Obama inte lyckats få igenom stängningen i kongressen.
3. Lämnar efter sig en jätteskuld
Under Obamas tid som president har landets statsskuld nästan dubblats, från 10 600 miljarder dollar till hisnande 19 000 miljarder dollar. Det beror på att USA varje år under Obama har gjort av med betydligt mer pengar än man fått in. Underskotten har betalats med lånade pengar.
4. Kvar i Mellanöstern
Obama gick till val på att USA skulle bli mindre interventionistiskt. Man skulle avsluta insatserna i Irak och Afghanistan och inte starta nya i onödan. I praktiken var det svårt att genomföra helt. Trupper har visserligen dragits tillbaka från Irak och Afghanistan, men fortfarande finns tusentals militärer kvar i länderna. Obama har också deltagit i nya bombkrig i både Libyen och Syrien.
Fotnot: De ikoniska teckningarna på Barack Obama (faksimiler längst upp i artikeln) gjordes av Shepard Fairey inför valet 2008.
Källor: The Balance, Nine-Stein, The Federalist, Brookings, Aftonbladet.