Nej, flest röster vinner INTE

DÄRFÖR BLIR TRUMP PRESIDENT – FAST HAN ”FÖRLORADE” MOT CLINTON

Hillary Clinton fick flest röster i det amerikanska presidentvalet 2016. Trots det är det Donald Trump som blir landets nya president.
Hur är det möjligt?
Det beror på USA:s valsystem, där det viktigaste inte är det totala antalet röster – utan att vinna i rätt delstater.
Vi reder ut, med hjälp av en pingismatch och några söta katter.

Följ på Twitter   Mejla skribenten

 

1. Det är delstaterna som avgör

Vänta – hur kan det egentligen bli så att folkets röst inte avgör? Nyckeln är att medborgarna i USA inte utser sin president i direkta val. Presidenten väljs i stället av 538 representanter – så kallade elektorer – som utses när amerikanerna röstar i presidentvalet.

Varje delstat har ett visst antal elektorer – mellan 3 och 55 stycken. När en presidentkandidat vinner en stat (= får flest röster av medborgarna) förbinds alla statens elektorer* att rösta på vinnaren.

Totalt utses 538 elektorer i de 50 delstaterna och Washington DC. För att vinna presidentmakten måste man få stöd av mer än hälften av elektorskollegiet – alltså minst 270 elektorer.

*) I Maine och Nebraska får vinnaren inte alla elektorer, utan de fördelas jämnare efter valresultatet. I praktiken kan elektorer rösta mot valresultatet om de vill, men det händer mycket sällan och har hittills aldrig ändrat valutgången.

2. Ju större delstat, desto fler elektorer

Hur många elektorsröster varje delstat har beror på dess folkmängd. Ju fler invånare, desto fler röster. Överlägset flest elektorer – 55 stycken – har folkrika Kalifornien. Tvåa är Texas med 38.

De minsta delstaterna och Washington DC har bara 3, och spelar därför mindre roll för utgången av valet.

Elektorsröster per stat

Ju mörkare på kartan – desto fler elektorer.

Se antalet elektorer för alla stater – öppna som interaktiv grafik

 

3. Hur man räknar? Tänk pingis!

Elektorsröster, visst – men har du svårt att se hur det systemet kan leda till att en kandidat kan bli president trots att konkurrenten fått fler röster av medborgarna? Det beror på att valet inte avgörs av hur majoriteten röstar – utan mer liknar en pingismatch.

För att förklara säger vi att Hillary Clinton och Donald Trump gör upp vid pingisbordet, i en match med tre set.

Låt oss säga att det går så här:

Byt nu ut ”vunna bollar” mot röster och ”vunna set” mot stater/elektorer – och du har det amerikanska presidentvalet. Det viktiga är inte att vinna flest röster (bollar), utan att man får dem i rätt stater (set).

Clinton fick nästan tre miljoner fler röster än Trump i presidentvalet 2016. Totalt röstade 48,2% av amerikanerna på henne, mot 46,1% på Trump. Men Trump vann de flesta viktiga delstaterna – och därmed presidentposten, med elektorssiffrorna 306–232.

I valet år 2000 hände samma sak: George W Bush blev president trots att Al Gore fick en mer än en halv miljon fler röster totalt. Anledningen: Bush vann Florida med bara 537 rösters övervikt, av sex miljoner. Men det gav honom alla Floridas elektorsröster – och tippade hela valet till Bushs fördel (han vann till slut med totalt med 271 elektorer mot 266).

Det gäller alltså att ha ögonen med sig och räkna set, inte bollar.

4. Några stater avgör allt

Det här betyder att valet i praktiken avgörs i några få delstater. I de flesta stater är utgången given – de vinns av samma parti val efter val.

Men inför valet 2016 stod det i ett tiotal jämna delstater och vägde mellan Trump och Clinton – och det är de som tippar över valet åt den ena eller andra kandidaten. Dessa extra viktiga stater kallas ”swing states” eller ”battleground states”. 2016 handlar det bland annat om de här:

USA Map on Tablet PC USA Map on Tablet PC

Jämna delstater med stor befolkning (= många elektorsröster) är allra viktigast att vinna. I valet 2016 vann Trump de flesta viktiga swingstaterna: bland annat Florida, North Carolina och Ohio. När han dessutom tog hem Wisconsin kom han över 270 elektorsröster – och segern var säkrad.

Glasklart? Kanske inte riktigt. Faktum är att även många amerikaner jobbar för att byta ut elektorssystemet mot ett klassiskt ”flest röster vinner”. Det ser dock inte ut att hända snart. Så tills det sker: tänk pingis och swing states så har du kommit en bra bit på väg.

Undrar du hur Clinton och Trump blev utsedda till presidentkandidater? Läs mer här – i vår guide till primärvalen.

Så gick valet – stat för stat

Här kan du se vem som vann varje delstat i valet 2016. 11 av de viktiga vågmästarstaterna är inringade – och som man kan se (de är röda) så vann Trump de flesta av dem, bland annat viktiga Florida.

Klicka på någon delstat om du vill se mer info om den, och hur många elektorsröster den ger.

Det gör att Trump vann majoriteten av elektorsrösterna. Som sagt: Några procentenheter extra röster i rätt stater kan avgöra allt.